Allah Jadikan Setiap Sesuatu Itu Pasti Ada Hikmahnya

Monday, May 3, 2010

Kek Cokelat....mudah disediakan untuk minum petang


Teringat masa pergi ke Sabah (Sandakan) untuk buat kajian lapangan satu ketika dulu. Setelah penat bekerja, salah seorang pembantu (kebetulan berasal dari Sandakan) ajak makan tengahari di rumah orang tuanya. Bagai orang mengantuk disorongkan bantal lakunya. Kami dihidangkan dengan makanan yang enak-enak sekali. Namun ada satu dessert yang menambat hati. Rasa sungguh enak ba..Kek Cokelat. Lalu dengan rasa kurang segan silu, saya tanya tuan rumah bagaimana resepinya? Katanya mudah aje dan boleh buat sekelip mata. Katanya guna 1 gelas minyak masak, 3 biji telur, 1/2 atau 1 gelas gula, 1 gelas tepung kek, 1 gelas koko, 1 gelas milo, 1 gelas susu pekat dan kacau hingga sebati kemudian bakar dalam oven (180 degree) selama 30 minit. Masak topping dengan gunakan 1/2 gelas koko, 1/2 gelas susu pekat dan 1/2 gelas minyak masak dengan api pelahan dan kemudian siramkan di atas kek yang telah masak. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing. Setelah menurunkan ilmunya dan balik dari Sabah, saya dengan penuh semangat mencuba resepi yang diberi...alhamdulillah menjadi pulak. Suka hati saya bukan kepalang.

No comments:

Post a Comment